Om bloggen | Ophavsret | Arkiv | Abonner (RSS|email)

Brug stilhed til at finde tiden

af

Tid er for de fleste en knap ressource. Ikke blot som leder i kampen for at få hverdagen til at hænge sammen sådan helt personligt, men i lige så høj grad i arbejdet med at prioritere tiden hos de folk, som du har ansvaret for.

Som leder, skal du nemlig ikke blot holde styr og tage vare på din egen personlige tid, men i lige så høj grad på afdelingens, enhedens eller virksomhedens tid. Og hvordan gør man så det bedst?

Gid jeg dog havde svaret. Det forgyldte ene sande svar, som kunne indrammes og hænges op. For så kunne der virkeligt spindes guld, men nej, jeg har blot nogle små brudstykker, et smugkig under det tæppe, der dækker tidens mysterier, et smugkig der måske blot giver os en anelse af, hvad der er gemt. Ja, så skal der jo heller ikke koges mere suppe på den, jeg tror du er med. Dette er ikke det store svar til rammen på væggen, blot lidt gode råd og inspiration.

Tid og hvordan den opfattes har faktisk alt med forestilling at gøre. Ved du hvad du gør? Har du prøvet det før? Er du forberedt? Hvis ja, så er din forestilling om, hvad der vil og kan ske formentlig bedre end, hvis du er helt blank. Og med bedre mener jeg selvfølgelig mere præcis. En præcision, der gør dig hurtig, uden at du nødvendigvis skal jage eller anstrenge dig. En præcision, der skaber rummelighed i din tid.

Prøv så en gang at forestille dig din virksomhed, din organisation, din enhed eller afdeling og tænk en kort stund over, hvor god jeres forestilling egentlig er omkring det, I laver. Er jeres forestilling fælles eller individuel? Snakker I om den? Sætter I den på ord i skrift og tale? Hvad gør I for at arbejde med jeres forestilling, om end den kommer fra erfaring, forberedelse, analyse eller dialog? Spreder I den overhovedet rundt til alle?

Og det er måske netop her, at du som leder kommer ind. For kan du lede denne udvikling af jeres forestilling af den virkelighed, som I står overfor eller midt i? Kan du tage lederskab på vegne af den fælles forestilling, denne fælles evne til at ‘se’ den og de mulige fremtider?

Bruge stilheden

En af vores store forhindringer er desværre netop tid. For at kunne skærpe din forestilling og forestillingen i dit team, skal der bruges tid. Det er ikke gratis, og det er heller ikke lineært i en grad hvor du blot kan proppe lidt forestillingsarbejde ind hist og her, og så går det nok.

Nej der skal investeres en god portion tid for at skabe en god forestillingsevne. Men den gode nyhed er, at det i sidste ende tjener sig tifold hjem. Og her snakker jeg ikke på tiårs basis men nærmere på uge og månedsbasis.

Nå, men jeg var ved at fortælle om, at arbejdet med at forbedre din eller andres forestilling ikke har det alt for godt, hvis det bliver klippet op i små portioner og spredt ud over dagen mellem alt det stress og jag, som hurtigt kan fylde hverdagen ud. Faktisk er ro og stilhed en af de vigtigste miljøparametre for at skabe god forestilling.

Stilhed kan dæmpe støjen i dit indre, skærpe sanserne og dermed bruges til at skabe klarhed og retning, som tager sit afsæt fra nuet, nærvær og overblik.

Du kan derfor med stor fordel bruge stilhed som rammesætning. Skab riter, der skaber stilhed, med plads til at lade tankerne finde ro og fantasien slå rod. Riter, der når de er bedst, skaber stilhed i starten, før arbejdet går i gang.

Personligt bruger jeg stilheden ved dagens start til ikke blot at skrive (lige nu sidder jeg i stilheden før min hustru og børnene står op og skriver), men bestemt også til at forestille mig dagen som starter. Hvad skal jeg nå i dag? Hvad er vigtigt? Hvad er realistisk? Hvad skal jeg huske og hvad skal jeg droppe?

I dag, mandag, er det så oven i købet ikke blot starten på dagen, men også starten på en ny uge, så stilheden i dag rummer også forestilling om min uge som helhed. Jeg ser på min kalender, og planlægger hvad jeg vil gøre og nå på hvilke dage, og holder det hele op imod hvad, der egentligt er vigtigt for mig og min virksomhed lige nu.

Du kan i samme grad bruge stilhed i det fælles rum. Brug det som et ritual, og brug det som start, som afsæt til det, der skal skabes og gøres.

Sidst skrev Peter om at holde bedre møder med talking stick. Noget der bestemt også handler om at skabe stilhed, stilhed til at lytte til hinanden, stilhed der skaber plads til det svage og stille, til detaljen.

Men prøv også i en uges tid, at starte jeres møder med 5 minutters stilhed, 5 minutter hvor folk kan checke ud fra det, de lige havde gang i, før de kom og checke ind i det, I nu er samlet for at gøre. Hvad er min rolle her på dette møde? Hvad bringer jeg med ind i netop dette fælles rum? Hvad ønsker jeg at få med tilbage? Hvad er vigtigt for mig og hvad, er vigtigt for gruppen som et hele?

Kort sagt, skab bedre tid gennem en mere præcis forestilling om den virkelighed, som I står i, og sæt rammerne for netop dette arbejde med stilhed.

Ingen kommentarer til “Brug stilhed til at finde tiden”

Efterlad en kommentar