Om bloggen | Ophavsret | Arkiv | Abonner (RSS|email)

Ledelse i juleræset – inspiration fra aikido

af

Når trykket stiger og travlheden melder sig, så kan det være svært at skabe tid og overskud til fortsat at lede. Ledelsen viger for kommanderen, dirigeren, kontrol og styring, som i sin natur tager kortere tid, bygger på utålmodighed og desværre også har tendens til at udhule tilliden til dig og dine medarbejderes evne til at lade sig lede af dig.

Ledelse kræver nemlig tid, opmærksomhed, nærvær og ikke mindst overskud. Og det er alt sammen noget, der meget nemt ryger af fløjten i den travle juletid. For jo, selvfølgelig ligger gavekøb, julefrokoster, juleklip, gæstebud og alt det med julemaden i den private sfære, men når din fritid fyldes op og forsvinder i alt det, og der samtidig er krise, årsafslutning, deadlines, årsplaner, juleferie og budgetter oven i alt det andet arbejde du har, så vrider du begge ender af karkluden godt og stramt.

Så hvordan får du plads til ledelse under sådanne forhold?

Mere tid?

Selvfølgelig kan du ikke trylle mere tid op af hatten, og hvis du kunne, så ville alle de små detaljer bare fylde mere, og al din nye ekstra tid, vil hurtigt blive fyldt op af flere vigtige ting.

Du vil hurtigt have præcis lige så travlt, og omend det er løsningen, som jeg oftest ser ledere gribe efter, så er det ikke en løsning der giver dig overskud eller sågar sætter ledelse tilbage på programmet.

For jo, du kan jo næsten trylle, eller i hvert fald kan du jo “stjæle” lidt af tiden fra dit privatliv. Sådan lige lægge en ekstra time her og der, arbejde til sent eller efter ungerne er lagt, stå tidligt op og møde på arbejde, før alle de andre, eller blot sætte dig derhjemme og knokle med stearinlys og te.

Men hvis du ikke samtidig får lavet et mentalt skift, får sluppet detaljerne, jagten på det gode og pæne resultat og din higen efter kontrol, at være oven på, at vinde, så vil du blive overmandet af travlheden, og du vil hverken producere pæne resultater, få styr på alle detaljerne eller holde dig ovenpå og i kontrol. Der er simpelthen for meget.

Lidt aikido

I aikidoen har vi en træningsform der hedder randori. Randori er en form for freestyle aikido, og det er en del af pensum til det sorte bælte at lave randori med flere modstandere. I denne form for randori bliver du altså angrebet af 3 eller flere personer på en gang, og det er ikke bare et angreb hver, men de bliver ved med at komme. Det er ikke en øvelse i flotte og korrekte teknikker, men mere en mental øvelse i at holde overskuddet, og blive ved med at lede. For så snart du taber rum og perspektiv, så mister du også din frihed og evne til at finde plads og vej.

Du kan se hvad jeg taler om på den lille video her:

Det er den følelse, som kan opleves i randori, som jeg ser hos den fortravlede leder. Så lad os tage et kig på lidt af læren fra aikidoen.

1. Perspektivet er alt

Først og fremmest må du for enhver pris holde det brede perspektiv. Det er det nemmeste i verden at tabe perspektivet, miste rummet og de andre angribere, for at give dig hen til personen lige foran dig. Men gør du det, så kan du ikke lede dig selv i forhold til alt det du står overfor, og du kan slet ikke lede de andre.

Derfor kan man sige at du nærmest bliver nødt til at gøre alt med venstre hånd, altså kun bruge en del af din opmærksomhed. Ikke alt kan lykkes under de forhold, men det er ikke det rette tidspunkt at få styr på det, der ikke dur. Du har jo lidt rigeligt om ørerne.

Så slip perfektionismen, slip hangen til at færdiggøre, slip det der driller og ikke virker, som du vil det, og slip så dit blik for problemer, og se i stedet efter de gode muligheder og løsninger.

Det gode perspektiv i denne sammenhæng handler om hele tiden at have føling med helheden, samtidig med at du lige netop giver den opgave, du har for hånden, nok opmærksomhed til at kunne gennemføre den, sådan lige godt nok.

2. Vis overskud, vær oven på

Det er nemt at få et lidt passivt forhold til at have og føle overskud, især når vi har travlt og måske føler os lidt presset. Men overskud der sådan lige kommer forbi og får lyst til sådan lige at dumpe en tur ned i din turban, er af den sjældne slags. Så tag allerede nu hul på en positiv spiral. Slip alle de perspektiver, der viser dig, at du mangler overskud, overblik og at føle dig ovenpå. Lad det ligge, det er ok. Og begynd så at kigge efter de små øer af overskud, små glimt af udsyn og orienter dig imod alt det, der bringer dig op ad. Alt det, der giver dig overblik, og følelsen af at være oven på tilbage.

Samtidig kan du supplere med en “fake it till you make it” tilgang. Vælg at vise og demonstrere overskud, tag det på som en frakke, vælg at se det, at have det, også selvom du ikke lige mærker det i dag.

Pointen er selvfølgelig ikke at leve et liv med falsk overskud, men at få overskuddet til at fange an igen, få det tilbage i dine hænder og dit liv, og derfra så ikke længere at behøve at tage det på som en kappe, men blot at tage vare på det, og sørge for at det følger dig i hverdagen. Også når det vælter ind med folk, opgaver, problemer og krav.

3. Accepter hvad der end kommer

Accept er det sidste vigtige skridt, som jeg vil skrive om i dag.

Jeg tror faktisk at manglen på at acceptere det der er og sker, er den største kilde til stress og underskud i dagens Danmark. Men læg endelig godt mærke til, at der er kæmpe forskel på at lade stå til, at give op og blot at acceptere.

At acceptere tingene som de er, at acceptere dig selv med alt det du elsker, og alt hvad du ikke holder så meget af, at acceptere alt hvad livet sender din vej. Ikke for at du skal blive passiv, lade stå til eller ligefrem lade dig trække med det, men blot at acceptere at det er den virkelighed, som du møder og står i.

Derfra kan du så begynde reelt at gøre noget ved det. Men springer du accepten over, så flygter du, forvrænger virkeligheden, lukker øjnene og mister faktisk grundlaget for at møde det, der er, og det der kommer på den mest konstruktive måde.

Jeg har fundet et lille videoklip der viser kraften i accept, og hvordan det kan bruges i aikido. Men tro nu ikke, at det kun er i de fysiske møder at accepten spiller godt ind. Det kan bestemt have lige så stor kraft i din hverdag, hvis du kan lære at mestre kræfterne i accept.

Håber at disse perspektiver kan inspirere dig, og at du kan bruge noget her fra til at komme oven på og lede med overskud, lys i øjnene og smil på læben.

Efterlad en kommentar