Om bloggen | Ophavsret | Arkiv | Abonner (RSS|email)

Passion og drømme

af

For mig er passion og drømme nogle af nøglerne til at bringe ledere såvel som medarbejdere i spil. Sådan 100%, fuldt ud og med funklende øjne og stor begejstring.

Som min gode ven Peder Villadsen ville sige det, så handler det om at finde “The fire in the belly”. Et udtryk, som jeg virkelig er begyndt at holde af. For hvad får ilden i din mave til at leve? Hvad vækker gløderne af deres slumren? Og hvad holder liv i gløderne om natten?

Som det er med ilden i bålstedet, er det også med ilden i din mave. Det handler nemlig ikke kun om at få den blæst op til det størst flammehav, men først og fremmest om at holde den i live. Går ilden ud, kan den selvfølgelig tændes igen, men det kræver en del arbejde, som godt kunne spares, hvis du blot kan lade ilden ulme til gløder, når den ikke lige skal i brug.

Drømmene

For mig hænger denne indre ild, passionen tæt sammen med mine drømme. Drømme i forhold til mit arbejde, mit liv og mine relationer. Og de drømme, som jeg tænker på er idealer, mål og visioner, som ikke er designet frem med tanke og plan, men dem, der udspringer direkte af dit indre. Hvor vil du egentligt hen, hvis du helt frit kunne vælge? Hvilken slags leder ville du være? Hvilke spor ville du gerne sætte i vores verden?

Det er dog langt fra altid, at vi stadig har kontakt til vore drømme. Vi havde det sikkert en gang, da vi var yngre. Dengang vi stort set ikke havde andet end drømme for fremtiden. Så hvordan kan du få kontakt til disse gamle drømme igen?

Jo, det er jo lidt som med passionen og ilden i maven. Er drømmene glemt, er ilden slukket. Du skal altså på arbejde. Men du behøver slet ikke at tænde hele bålet, eller afdække hele drømme. Du skal blot få en enkelt gnist til at fange an, blot finde en flig af dine drømme, og så puste livet tilbage i dem. For drømmene har det også som ilden, de skal ikke brøle på fuld drøn hele tiden, men lever fint som ulmende gløder. Blot du passer dem jævnligt.

Vil du vække livet tilbage i dine drømme?

Der er mange veje til Rom, og der er også flere måder at vække dine drømme på. En af vejene er at følge pulsen fra din passion. Det kan du gøre, også selvom du ikke fuldt ud forstår den. Start med at tænke lidt over følgende:

  • Hvad får dig op af stolen i begejstring?
  • Hvad tænder lyset i dine øjne?
  • Hvad får hårene på dine arme og i nakken til at rejse sig?
  • Hvornår går du hjem med armene over hovedet, mens du højt råber “YES!” i dit indre?

Finder du svar på blot et af disse gode spørgsmål, så har du fat på en flig af din passion og dine drømme. Mere behøver du ikke at grave frem, hvis du blot kan tænde gnisten og få den til at fange an.

Så hvordan får du mere af lyset tilbage i øjnene, begejstring der sender dig flyvende op af stolen, håret til at rejse sig i nakken og på dine arme? Hvordan sender du dig selv hjem med armene over hovedet med et rungende “YES!” på dine læber? Og hvordan får du ikke bare mere af det, men nok af det hver dag?

Væk passionen og plej dine drømme

Som sagt er det en ting at tænde bålet, noget det ikke nødvendigvis er let, men kunsten ligger i at holde ilden i live hele året rundt, om dagen såvel som om natten.

Dette er som sagt en kunst i sig selv, og noget der hurtigt kan bruges meget tid på. Her vil jeg blot gøre dig opmærksom på, at det hele netop starter med opmærksomhed, nysgerrighed og nærvær.

Start med at bruge 10 minutter ugentligt (fx. hver fredag) på blot at notere dig hvornår og hvor meget du har tændt dig selv i ugens løb.

Og hvis det over tiden lykkes dig at vække dine drømme igen og tænde passionen i dit blod, så tænk lige over, hvad det ville betyde i dit job og i din hverdag, hvis du kunne vække ilden i hele din organisation, måske endda hos dine kunder.

Firestarter og firekeeper

Og har du brug for hjælp, om det så er næste ledetråd eller lidt benzin til dit bål, så er her nogle gode folk, der med garanti kan tænde op og lære dig at passe ilden – også på et organisatorisk plan:

  • Peter Maxsø og Heinrich Johansen, der starter de store brande og spreder trivsel, engagement og begejstring
  • Helena Risager, der tænder dig an gennem mening i liv og lederskabet, og sender dig af sted på rette kurs
  • Peder Villadsen, der vækker passionen og lærer dig at tage vare på den, at være care taker

Hos mig er du selvfølgelig også altid velkommen. Min ild spreder ansvar og selvledelse ind i fællesskabet, og jeg lærer dig også gerne at sprede det videre på egen hånd.

Så, tænd op i passionens og drømmens arne, men vigtigst af alt: lær at passe og pleje din ild, for så vil den leve med dig for altid.

Efterlad en kommentar