Om bloggen | Ophavsret | Arkiv | Abonner (RSS|email)

Definition af ledelse?

af

I forbindelse med lidt research til en workshop om “Zen-minimalistisk ledelse”, faldt jeg over en norsk side om netop zen og ledelse.

Her nævner forfatteren 4 bud på definitioner af, hvad ledelse er. En af dem er følgende:

Ledelse er at opnå resultater gennem andre.

Jeg tror ikke, at det er forfatterens egne bud, på hvad ledelse er, men nærmere eksempler på definitioner, som ledere bliver mødt med.

Det er heller ikke første gang, jeg selv ser denne her definition, og jeg må blankt indrømme, at det stritter i mig, når jeg læser den. Kan det virkelig være rigtigt? Definerer den korte sætning, hvad god ledelse reelt er og handler om?

Her på bloggen skrev Søren Rønn i en kommentar til en af mine indlæg, at han mente at ledelse bør ses uafhængigt af de resultatmål, som organisationen har sat. Og det giver jeg ham bestemt ret i. Så hvordan kan ledelse så være knyttet til at skabe resultater gennem andre?

I mine ører lyder det meget som ressource-tænkning. At det er mig som leder, der skaber og gør, mens du som menig medarbejder, blot er min forlænget arm, mit værktøj, som jeg må mestre at bruge. Er det sådan du ser dit lederskab?

Jeg er ikke helt tilfreds med det syn, kan jeg mærke. I mine øjne ser jeg netop resultaterne, som noget lederen må give slip på. Noget man må trække sig væk fra for derved at skabe plads til, at den enkelte medarbejder, reelt kan komme til fadet, og dermed, at det er medarbejderen eller medarbejderne, der står bag skabelsen når resultaterne formes.

For mig taler den noget snævre definition på ledelse, om et mindset der sætter lederen i centrum, som hende der styrer showet, trækker læsset, viser vejen og går forrest, mens medarbejderne sættes i periferien, som ubetydelige brikker, der blot får værdi, fordi de er der i form af hænder og fødder.

Se, jeg ser langt hellere at lederen træder ud i cirklen. Ikke stiller sig udenfor den, ikke i dens centrum, men i ringen, i fællesskabet, på lige fod med de øvrige mennesker i gruppen. Ikke at man, som leder, må opgive al fortrolighed, og ikke at alle skal varetage de samme roller, men at man som leder starter med at se sine kollegaer og medarbejdere, som ligeværdige. Som havende lige værdi i virksomheden, i afdelingen i gruppen; som ansvarlige og engagerede personer, der, ligesom dig, vil virksomheden og dens kunder det bedste.

Jeg tror, at ledelse fra sådan et perspektiv skaber noget helt andet, noget mere kraftfuldt og noget der rækker meget længere end blot at skabe resultater gennem andre. Jeg tror på, at god ledelse handler mere om at skabe resultater sammen med andre frem for gennem andre.

Hvad tænker du?

Pingbacks og trackbacks

3 Kommentarer til “Definition af ledelse?”

 1. Gravatar David skrev:

  Jeg mener at ledelse handler om, at skabe rum hvor medarbejderne kan opnå ønskede resultater ved at bruge personlige evner og fælles værdier.
  Lederens opgave er, at skabe dette rum. Ydermere er det også lederens opgave, at sætte rammer og mål.

  At ledelse bør ses uafhængigt af resultatmål, mener jeg ikke kan stå alene. For mig er ledelse en god blanding af managment og lederskab. Altså at man når resultatmålene gennem brugen af det mere bløde lederskab – at få det bedste frem i hver enkelt medarbejder.

  Da jeg startede som leder, tænkte jeg naturligvis en del over hvad der gave mig succes i arbejdet. Jeg kom frem til, at jeg som leder kun kan opnå succes, ved at hjælpe mine medarbejdere til at få succes. Altså at opnå resultater gennem andre. Som leder skal vores fokus være på medarbejderne, at støtte og opmuntre dem til at yde deres bedste netop der hvor den enkelte er bedst.

  En af de ting der går mig meget på er, den skyttegravskrig der til tider er (i den virksomhed jeg er ansat) mellem medarbejdere og ledelse. I enhver virksomhed er alle en del af et samlet team. Vi har hver især vore personlige evner, der sammenlagt udgør en helhed, der skaber de ønskede resultater.
  Tag f.eks. en bagerforretning, her må det overordnede mål være at kunden køber en vare og kommer tilfreds tilbage. Dette er kun muligt hvis alle yder deres bedste. Ekspedienten skal yde en god service og give kunden en god oplevelse. Bageren skal producere et godt produkt, det gær han bedst hvis ydre rammer er i orden som f.eks. rengøring. Sådanne kan man så blive ved.
  Den kendte kliche om at man hver for sig ikke kan alt, men at sammen er intet umuligt. Den er ikke helt ved siden af.

  Jeg er helt enig i, at ingen i teamet er bedre eller mere vigtig end de andre. Vi har alle vores specielle opgave, som er nødvendig for resultatet. Uanset om man er medarbejder, mellemleder, chef eller direktør, så afhænger resultatet af teamets samlede indsats.

 2. Gravatar Tomas Friis skrev:

  Jeg tænker nok ledelse lidt bredere; Det er i min verden et fænomen, som langt fra begrænser sig til “(virksomheds-)ledelse af ansatte medarbejdere til opnåelse af (givne) mål”

  For mig kan ledelse sammenfattes i noget der ligner “at hjælpe mennesker med at udfolde deres potentiale og facilitere deres stræben indenfor et bestemt domæne”. Domænet kan så være en virksomhed, en frivillig organisation, en familie, en sportsklub, en skoleklasse eller hvad har vi. Disciplinen ledelse kan udøves ved at gå foran og “trække” / være rollemodel, ved at gå ved siden af og udveklse ledelse eller ved at gå bagved og skubbe på.

  I en organisatorisk kontekst synes jeg også det er vigtigt at have øje for og skelne imellem at “lede nedad” (typisk som ansvarlig for en medarbejdergruppe eller et projekt) at “lede vandret” altså den ledelse der foregår mellem ligestillede (fx. i en ledergruppe) og at “lede opad”; altså det at sørge for at påvirke og styre ifht. den ledelse man som leder selv refererer til.

  I begge 2 x 3 sammenhænge mener jeg at det handler om at facilitere og udfolde potentiale.

 3. Gravatar Finn Gjersøe skrev:

  Skal ledelse overhovedet defineres? Handler det måske om at finde den rette relation mellem dig og de mennesker der har valgt at følge dig ? Skal vi måske kigge mere på hvorfor vi får lyst til at følge bestemte mennesker ? Måske skal du som leder gøre dig fortjent til at mennesker vil følge dig? Hmmm, er det måske den ældre leder der taler nu – en der har fundet en vej? Hvordan finder så den helt nye leder sin vej?

Efterlad en kommentar