Om bloggen | Ophavsret | Arkiv | Abonner (RSS|email)

Eksspiration er vejen til inspiration

af

Eksspiration betyder udånding. I modsætning til inspiration, der betyder indånding. I hvert fald oprindeligt. Nu betyder inspiration også i overført betydning at få en åbenbaring eller blot en god idé. At blive beåndet for at bruge et lidt højtideligt udtryk.

Men tilbage til eksspiration. At slippe vejret og lade lungerne trække sig sammen, for at give plads til en ny indånding, og dermed at lungerne kan udvide sig. Og netop inspiration er ofte anvendt og eftertragtet som i betydningen at få gode idéer og blive begejstret skabende. Men hvad med at gøre plads til nye input? Dee Hock, som er grundlægger af VISA, har udtalt at:

”Problemet er aldrig at få de innovative tanker ind i hovedet, det svære er at få de gamle ud”

Der skal så at sige skiftes vand i karret. Det skal en ny pære i fatningen. Der skal frisk luft ind i rummet. Og for at det kan lade sig gøre skal det gamle vand ud, den gamle pære skrues løs, og døren åbnes, så den gamle luft kan vige pladsen for nye og forfriskende vinde.

Træk i snoren

Så hvordan kan man bedst skabe plads til, at det nye kan manifestere sig. Hvordan skaber man plads til inspiration? Man eksspirerer selvfølgelig. Man slipper det gamle. Man gør plads på lageret. Man lufter og luger ud.

Helt enkelt kan det illustreres ved en simpel udånding. Sæt dig tilbage og ret ryggen. Sænk hagen en smule. Træk vejret dybt ned i maven, og på en udånding kan du øve dig i at give rigtig slip på vejrtrækningen. Giv gerne lyd fra dig. Et suk. En brummende lyd. Eller en hvilken som helst anden reaktion, der indikerer, at du slipper. Som om du sætter to store tunge indkøbsposer fra dig. Lad oplevelsen af at slippe gennemstrømme dig.

Træk vejret, stræk kroppen og træk i snoren til det store indre lokum, så alt det gamle lort forlader systemet, og giver plads til nye og friske ideer, tanker og følelser.

Du kan også lave en øvelse, som en af mine kollegaer ofte bruger. Forestil dig en luftballon. Og så forestil dig de sandsække, der holder den til jorden. Hvad er der i de sandsække? Hvad er det som holder dig fra at komme op i fugleperspektiv, og hvad står i vejen for, at dine drømme får opdrift? Sæt ord på indholdet i sandsækkene.

Og forestil dig så, at du skærer rebene til dem over. At du giver luftballonen opdrift, og at du endelig får perspektiv på tingene, og muligheden for at se tingene fra oven, og dermed får ny inspiration.

Ekstase og entusiasme

I dyrkelsen af Dionysos talte man om at komme i ekstase for at det guddommelige kunne træde ind i en, og man kunne blive sjæleligt forenet med den kraft. Dernæst fulgte efter sigende entusiasme, som betyder en gudbenådet tilstand. Ekstasen blev opnået gennem diverse ritualer, som alle bidrog til at slippe kontrol og give efter, så det nye og det inspirerende kunne give entusiasme. Man skulle eksspirere kraftigt for at opnå fuldendt inspiration. Eller med datidens ord gå i ekstase for at blive entusiastisk.

Man behøver ikke nødvendigvis kopiere Dionysos-kultens ekstreme ritualer. Mindre kan også gøre det. Men læringen fra ekstasen er at give slip og eksspirere. Det kan opnås ved blot at løbe en tur. Tænk bare på Runners High, der nu er en veldokumenteret effekt, hvor udøvere af fysisk aktivitet oplever, hvad der beskrives som lykkefølelse. Og samme effekt kan opleves gennem at danse, hoppe, grine eller en hvilken som helst anden aktivitet, der får os til at slippe vejret og give plads til at inspirationen kan sætte sig igennem, og bringe nyt og forfriskende liv til tanker, følelser og drømme.

Hverdagens tao

I den almindelige arbejdsdag kan det også være helt enkelt. Når et møde eller en proces mangler inspiration, så sørg for eksspiration.

 • Åbn døren eller vinduerne
 • Tag en pause
 • Træk i snoren og få det gamle lort ud af systemet

Når opgaverne driller, eller du savner en frisk vinkel.

 • Rejs dig op
 • Stræk kroppen
 • Træk vejret

Inspiration kommer efter eksspiration. Det et yin og yang. Daggry og aftenskumring. Udvidelse og sammentrækning. Et hjerteslag og et åndedrag. Det er ikke raketvidenskab. Du trækker allerede vejret 20.000 gange om dagen. Opmærksomhed og bevidsthed er alt der skal til for at få hverdagens tao til at balancere mellem inspiration og eksspiration. Det bedste kan af og til være at give slip og lade noget nyt begynde.

Pingbacks og trackbacks

2 Kommentarer til “Eksspiration er vejen til inspiration”

 1. Gravatar Nicolai Elberling skrev:

  Hej Peter

  Fedt indlæg.

  I bogen “not always so – practicing the True Spirit of Zen”, skriver den nu afdød zenmester Shunryu Suzuki:

  “Calmness of mind is beyond the end of your exhalation, so if you exhale smoothely, without trying to exhale, you are entering into the complete perfect calmness of your mind”.

  Og han forklarer, hvordan man, i det der kaldes shikantaza, træner at ånde ud frem for ind. Her drager han parallellen til at give slip på livet, for at det kan folde sig ud, frem for at klamre sig til det og dermed opbygge spænding og vrede.

 2. Gravatar Jess Høj skrev:

  The no – mind (just sitting or standing, etc and watching the breath, seeing the mind) is the stillness, the gate of freedom, old stuff (stories of the mind) fates away, the nowhere becomes the now – here, then the action that is born from this being/no – thing, becomes natural and effortless.
  This is the every day Tao.

  J. H. 🙂

Efterlad en kommentar