Om bloggen | Ophavsret | Arkiv | Abonner (RSS|email)

Ledelse uden magt

af

Magt og ledelse går desværre ofte hånd i hånd. Vi har tendens til at se ledelse, som noget man skal bemyndiges til, gøre krav på, og noget som man kan have ret til. Der eksisterer ligefrem et ord der hedder “ledelsesret”. Et ord, som jeg af og til møder i en kontekst som denne:

Hvis de ikke vil gøre, som jeg siger, må jeg udnytte min ledelsesret.

Altså retten til at tvinge mit synspunkt og min vilje igennem.

I mine øjne er ledelse og magtudøvelse hinandens modsætninger, for jo mere du udøver magt, jo mindre vil du reelt kunne lede.

Lige så rart det er at have en backup plan, noget at falde tilbage på (og her er det brug af magt, jeg tænker på), ligeså problematisk kan det være. Noget Hans Scherfig beskriver i “Det forsømte forår” omkring uddannelse; hvis du tager en uddannelse for at have noget at falde tilbage på, ja så er det temmelig sikkert, at du falder tilbage på den:

Han vilde helst have været Digter selv. Han havde skrevet Poesi i Stilebøger. Hemmeligt og skjult fra Forældrene. Men man kunde ikke leve af at være Digter. Man maatte have noget at falde tilbage paa.

Saa kunde man naturligvis studere Digtning. Literatur. Det var dog noget i Nærheden af Digter at blive Literat, Kritiker, Æstet. Tage Magistergrad og Doktorgrad. Være Videnskabsmand ligesom hans Klassekammerat, Harald Horn.

Men saadan kunde det heller ikke blive. Cand. mag. var bedre, mente hans Forældre. Skoleembedseksamen, det var der mere sikker Fremtid i, sagde hele Familien. Derfor kunde han godt blive Literat, og saa var der i hvert Fald noget at falde tilbage paa. Men naar man har noget at falde tilbage paa, plejer man ogsaa at gøre det.

I forhold til ledelse og magt er det reelt ikke så meget anderledes. Hvis du har din bemyndigelse, din ledelsesret at falde tilbage på, ja så er sandsynligheden stor for, at du kommer til det.

Det er et interessant skisma, for det piller lidt ved vores billede af, hvad ledelse er, og hvem der kan udøve den. Det er dog også i dette lys, at forskellen mellem leadership og management, bliver tydelig. De to engelske begreber er godt flettet sammen i det danske ord “ledelse”, men det er to vidt forskellige tilgange til at få ting til at ske.

Management – kunsten at styre og håndtere – kræver ligefrem magt over det, du styrer, mens leadership – kunsten at facilitere ændringer, udvikling og proces – i bedste fald bliver hæmmet af magt, og i værste fald holder helt op med at virke.

Det er selvfølgelig godt nyt for alle græsrødderne, alle med en brændende sag men ingen effektfuld magt. Men det er jo lidt af en udfordring for den almene leder, med klar og tydelig organisatorisk bemyndigelse.

Så hvordan leder man uden magt, når man nu har den?

Magtesløs ledelse

Begrebet “Magtesløs ledelse”, er mine øjne meget beskrivende for det, vi leder efter. Det har måske en klang af noget fatalistisk, og opgivende, som jeg bestemt ikke tilslutter mig, men det tror jeg egentligt handler mere om vores forhold til magt og “mangel” på magt, end det handler om, at ordet “magtesløs” reelt er negativt.

Et vigtigt første skridt er derfor at opdage og erkende, at det at være magtesløs ikke er håbløst, at det ikke efterlader dig uden muligheder, uden en vej frem.

I Aikdio – en japansk kampkunst – arbejder vi faktisk bevist med magtesløsheden som redskab. God Aikido kan nemlig udfolde sig, når det lykkes at skabe en situation, hvor både du og den du leder, er magtesløse i forhold til at gøre den anden fortræd. Hvor du ikke kan gøre skade på din partner, og hvor din partner ikke kan gøre skade på dig.

Denne tilgang er essentiel for at skabe tillid, og grundlaget for, at den anden part kan give sig hen og lade sig lede. Hvis du i kontrast hertil bruger et magtforhold i dine relationer, vil du skabe en masse mistillid, kamp og modstand.

Ordet tillid er her netop et af nøgleordene. En forudsætning for reelt at kunne lede.

Gensidig respekt

Respekt er i mine øjne et andet vigtigt nøgleord for relationen mellem den ledende og den, som bliver ledt. Respekt er en god beskrivelse af den kvalitet, som bør være i netop relationen mellem leder og den ledte.

Respekt handler om at blive taget seriøst, også når det ikke er tydeligt eller forståeligt, hvad den anden har gang i. Respekt er på denne måde forbundet med tillid, ikke af den blinde slags, men nærmere tillid til, at du agerer i tråd med dine værdier og din rolle, at du er dit ansvar værdig. Respekt fordrer, at jeg må tage vare på mig selv og mine behov, ligesom du tager vare på dig selv og dine behov. Og til slut følges respekt ofte op med opmærksomhed og nærvær.

Denne form for relation er yderst befordrende for at kunne udøve god ledelse, og vil helt bestemt gøre det nemmere at holde sig fra at “falde tilbage” på magt og management.

Respekt er dog ikke blot noget dine medarbejdere skal have til dig, så du kan lede dem. Det ville muligvis være skønt, hvis du kunne nøjes med at stille dig på en taburet og råbe:

Jeg vil have respekt! Jeg har fortjent det. Jeg har status og autoritet. Så vis mig nu den respekt, som hører sig til!

Men det holder vidst ikke. Respekt skal fortjenes, ikke målt i status, hæder og ære, men nærmere målt i begreber som dyder, troværdighed, og den tillid og respekt, som du viser din omverden.

Respekt kan med andre ord vindes med dydighed, tillid og respekt. Respekt handler med andre ord meget om gensidighed. Så vis dine medarbejdere stor respekt og masser af tillid, og du vil i sandhed være godt på vej.

Ledelse uden magt er ikke kun noget, der batter i forhold til dine medarbejdere, kollegaer og organisation. Det er i lige så høj grad noget, som med stor fordel kan bruges i forhold til virksomhedens relationer udadtil. Til ledelse af markedet.

Ledelse af markedet

Hvis din virksomhed vil være ledende på sit marked, må du først og fremmest sikre dig, at det ikke sker fra en position baseret på magt. Det handler med andre ord ikke om at bemægtige sig markedet, ligesom det ikke er noget, der skal indtages, angribes eller på nogen måde overtages. Disse udtryk beskriver perspektiver fra management verdenen, og har intet at gøre, hvis det reelt er ledelse af markedet, du arbejder på.

For at kunne lede dit marked, kræver det en mere ydmyg position, hvor du positionerer virksomheden, så den ikke kan være en trussel for hverken kunder, leverandører, samarbejdspartnere eller dem, som endnu ikke er en af de tre, ligesom disse spillere på markedet ikke skal være en trussel for virksomheden selv.

5 trin til ledelse uden magt

Så, hvis du vil lede uden at bruge magt, om det så er overfor dine medarbejdere, eller som virksomhed overfor dine kunder, så kan du bruge følgende 5 skridt på din vej:

 1. Sæt rammerne – så du er ligeværdig med din kunde eller medarbejder, og så ingen af jer kan være en trussel for den anden.
 2. Skab en god kontakt – hvor I mødes, og værn om denne kontakt og jeres relation, mens du leder.
 3. Lyt, mærk og fornem – din kunde eller medarbejder, så du ved hvor de er mentalt, og vær så med dem, hvor de er, med fuldt nærvær.
 4. Vær klar og sæt fokus – på hvor du gerne vil have kunden eller medarbejderen hen, uden at tabe nærvær, jeres kontakt eller den gode relation.
 5. Led og flyt dig selv – mens du holder både fokus, relation, nærvær og kontakt.

Husk også at vise tillid, respekt og anerkendelse for den du leder.

4 Kommentarer til “Ledelse uden magt”

 1. Gravatar Bie Andersen skrev:

  Super relevant artikel! Sad lige netop og forberedte et møde i en gruppe personer, hvor jeg kan tage udgangspunkt i de fem trin, du nævner.

  Min erfaring med ledelse er også, at når det fungerer og der er skabt gode relationer, tillid og respekt, så giver det en følelse af begejstring og energi, som kan være med til at flytte en gruppe, en organisation til helt nye mål og skaber mange flere resultater.

 2. Gravatar Nicolai Elberling skrev:

  Kære Bie

  Godt at høre at du kunne bruge listen, og dejligt at du vil dele din erfaring med at skabe tillid, respekt og gode relationer.

  Så tak for din gode kommentar.

 3. Gravatar Helena skrev:

  Super interessant perspektiv. Jeg coacher en del ledere, som netop har en oplevet udfordring af at mangle indflydelse, fordi de ikke har den formelle magt. Her er dine iagttagelser meget interessante at inddrage.

 4. Gravatar Nicolai Elberling skrev:

  Kære Helena

  Tak for din kommentar. Det glæder mig meget at du kan bruge perspektivet.

  Jeg tror at du har ret i, at netop ledere, som står med en følelse eller oplevelse af ikke at have tilstrækkelig indflydelse, kan have glæde af at få deres perspektiv vendt om og begynde at lede, hvor de er “magtesløse”.

  Fin blog du har. Den ser jeg frem til følge og kigge nærmere på.

Efterlad en kommentar