Om bloggen | Ophavsret | Arkiv | Abonner (RSS|email)

30 procent mere overskud på 30 dage

af

“Mennesker der trives har overskud. Mennesker med overskud skaber resultater for sig selv og for andre.”

De fleste mennesker, vi arbejder med, vil gerne have mere overskud i det daglige. Overskud kan synes svært at opnå, især hvis man i forvejen er i underskud. Men det behøver ikke være så svært. Kunsten er at tage de første skridt. Og der findes 3 meget enkle og effektive skridt i retning mod overskud. Kost, motion og hvile. Så enkelt kan det gøres. Sørg for en god døgnrytme, hvor både søvnen og pauserne er veltilrettelagte og systematiske. Sørg for 3 gode og regelmæssige måltider. Og dyrk motion jævnligt og struktureret.

Hvis du følger den simple opskrift får du med garanti 30 procent mere overskud på 30 dage. Det er næsten at sammenligne med en matematisk formel. Og selvfølgelig kun næsten, for naturligvis vil der være mange andre faktorer, der spiller ind.
Men undersøgelser fremhæver gang på gang ovenstående råd som væsentlige for at leve et liv med overskud, trivsel, glæde, ro og robusthed.

Vores erfaring kommer fra deltagere på vores kurser og uddannelser, samt de mennesker, der kommer i individuelle forløb. Størstedelen af disse kunder nævner ofte og samstemmende kost, motion og hvile som primære indsatsområder for at få fyldt ressourcebrønden op.

Fyld ressourcebrønden op

Ressourcebrønden er en enkel model og et billede på, at du kan opleve faktorer som henholdsvis nærende og drænende. At du kan få tilført ressourcer i visse sammenhænge og opleve, at dine ressourcer bliver ledt væk fra dig i andre.

For at bruge Ressourcebrønden bedst muligt kan du lave en personlig Trivselsanalyse. En ressourceafdækning, hvor du henholdsvis lister det, du oplever som nærende, og det du oplever som drænende. Ved at identificere disse faktorer kan du over tid klassificere dem som sjældent eller hyppigt forekommende, og som havende en stor effekt eller mindre effekt. Se illustrationen her under.

Klassificer det som giver og dræner energi

Klassificer det, som giver og dræner energi

5 trin til bedre styring af dine ressource

5 trin til bedre styring af dine ressource

Her fra kan du begynde at prioritere mere hensigtsmæssigt og lave en plan, som du kan eksekvere og hen ad vejen evaluere.

På den måde har du 5 enkle trin til blive mere opmærksom på, hvad der virker for dig:

 1. Identificere: Hvilke faktorer giver dig overskud?
 2. Klassificere: Hvor ofte optræder disse faktorer i dit liv?
 3. Prioritere: Hvilke faktorer ønsker du optræder oftere i dit liv?
 4. Eksekvere: Hvornår, hvor og hvordan vil du praktisere hvilke aktiviteter?
 5. Evaluere: Hvad har virket godt i en given periode? Hvad kan du med fordel gøre anderledes?

Hvile

Som sagt peger vores pil ofte i retning af kost, motion og hvile som nærende og ressourceoptimerende faktorer. Du kan læse meget mere om hvile i indlægget Slap dog af! – Og værn om pauserne. Men hvad det indlæg ikke berører er søvnrytmen.

Mange mennesker oplever deres søvnrytme som ustabil og drænende, når de har en periode med underskud, og tager gerne en god og stabil søvnrytme for givet, når det hele bare kører.

For lidt eller dårlig søvn kan medføre:

 • Dårligt humør
 • Irritation over småting
 • Dårlig hukommelse
 • Koncentrationsbesvær
 • Kort lunte
 • Dårlig coping med ydre pres og krav

Det er væsentligt at huske på er forebyggelse af en dårlig søvnrytme ved at vedligeholde en god. At det er sværere at genoprette balancen, når ’skaden’ er sket, mens det er langt lettere at vedligeholde og sørge for en god nats søvn så ofte som muligt. Husk at give rytmen tid til at forme. Hvis du har et søvnunderskud, når du starter, skal det først indhentes, inden din rytme kan falde helt på plads.

Et godt råd er at gå i seng på samme tid så ofte som muligt. Du kan eventuelt overveje at stille vækkeuret til at ringe om aftenen på det tidspunkt, hvor du gerne vil gå i seng. På den måde bliver du mindet om, at påbegynde indflyvningen til drømmeland.

Et andet godt råd er at sørge for at vanerne omkring såvel sengetid som morgenstund er rolige og rituelle. Det er eksempelvis ikke smart at se TV og arbejde lige inden sengetid. Det er på samme måde heller ikke den bedste idé at begynde dagen med stress og jag. Sæt tid af til dagen både begynder og slutter med nogle vaner, som er gode og nærende for dig. Det gavner dit søvnmønster.

Hvis du har problemer med at falde i søvn kan du lave afspændingsøvelser og små meditationer etc. Det vigtigste omkring et godt søvnmønster er strukturen og stabiliteten i vanerne.

Kost

Du kan læse meget mere om kostens betydning for dit overskud i indlægget God kost – Bedre ledelse. En god pointe som tåler gentagelse er, at foruden betydningen af 3 gode og regelmæssige måltider, er begrænsningen af stimulanser som kaffe, alkohol, cigaretter og sukker en særdeles givende metode til at øge dit overskud.

Stimulanser har på den korte bane en tendens til at give os følelsen af at få et kick, mens det på den længere bane har en negativ effekt, og medfører en række af bieffekter, der direkte dræner os. Der er ikke noget godt at sige om kaffe, alkohol, cigaretter og sukker i henhold til at øge dit overskud. Men det kan være hyggeligt at belønne sig selv med stimulanser, og det har en stor social positiv effekt, som ikke skal glemmes. Blot skal forbruget begrænses til absolut nødvendigt, og om muligt i 30 dage være helt på standby, hvis du vil have 30 procent mere overskud.

Motion

Motion spiller ofte en vigtig rolle når ressourcebrønnen skal fyldes. Mange læger og andre eksperter udråber faktisk motion til at være den mest effektive vej til at håndtere for meget stress og øge dit overskud. Der findes ikke en enkeltstående faktor, der har større betydning for at optimere vores ressourcer og give os følelsen af velvære og trivsel.

6 grunde til at dyrke jævnlig motion. Motion:

 • Forebygger og hæmmer stress
 • Styrker immunforsvaret og forebygger sygdomme
 • Styrker led og muskler
 • Understøtter vægttab
 • Er basis for en god og sund livsstil
 • Giver velvære og energi, som igen giver overskud og glæde

7 enkle forslag til hverdagen. Det behøver ikke være så svært:

 • Tag trappen i stedet for elevatoren
 • Tag cyklen på arbejde
 • Gå rundt, når du taler i telefon
 • Leg aktivt med børnene og hunden
 • Lav havearbejde
 • Gør rent
 • Find den sportsgren, der passer dig bedst, og find en eller flere at dyrke den med

Få 30% mere overskud

Hvis du i 30 dage sørger for at:

 • Holde 5-10 minutters pause i timen
 • Sove mellem 6-8 timer i en god stabil døgnrytme
 • Spise 3 gode og regelmæssige måltider
 • Undgå stimulanser som kaffe, alkohol, cigaretter og sukker
 • Dyrke motion, hvad der svarer til ½ times løb 3-4 gange om ugen

Og samtidig sørger for at have givende samvær med andre mennesker i 30 dage, så vil du med garanti opleve, at dit overskud stiger med 30 procent.

God fornøjelse med dit nye overskud.

Ingen kommentarer til “30 procent mere overskud på 30 dage”

Efterlad en kommentar