Om bloggen | Ophavsret | Arkiv | Abonner (RSS|email)

Hall of Fame – Lær af dine idoler

af

Tænk tilbage på dengang du med stor beundring og fascination enten havde idolplakater hængende på væggen derhjemme, eller klistrede bøger til med mærker af dine helte og heltinder. Da du med store øjne sad klistret til skærmen, når dine forbilleder tonede frem på TV, eller når du med et sug i maven tænkte på muligheden for en dag at møde lige netop ham eller hende, som gav dig dette sug og skabte drømme og visioner.

Der var en tiltrækning, en spontan begejstring, en opfattelse af, at disse mennesker eller figurer nærmest havde superkræfter. Nuvel, i visse tilfælde havde de jo superkræfter, når det enten var Batman eller andre eventyrfigurer, der var hængt op på væggene eller prydede forsiden af samlemappen. Og uanfægtet om det var virkelige mennesker eller tegneseriefigurer, så ville disse superkræfter være de mest attråværdige selv at besidde.

Hvor er de helte i dit liv i dag? Nok ikke på væggene i form af plakater, eller som klistermærker på attachemappen. Der er måske et par managementbøger på hylderne, der rummer samme begejstrede fascination og beundring af forfatternes vise ord. Men hvor ofte reflekterer du over, hvilke personer og figurer, der kan inspirere dig og styrke dit lederskab?

Det kan være en givende øvelse at tænke over sine helte og heltinder. At give sig tid til at finde sine idoler og forbilleder, og derefter overveje på hvilken måde denne fascination og beundring kan udvide ens horisont og styrke ens kompetencer som leder.

Hall of Fame

Hall of Fame er en øvelse, der kan bruges til at kortlægge, hvilke forbilleder, du har i forskellige sammenhænge. Det kan være med fokus på de ledere, du har mødt i dit liv, og som du beundrer. Det kan også laves med de formidlere, du beundrer og så fremdeles.

Forleden udtalte tennisstjernen Caroline Wozniacki, at hendes mål er at blive verdens bedste tennisspiller. Hun blev spurgt om, hvad der skulle til, og svarede at hun havde studeret sine kollegaer i branchen, og fundet dem, der hver især besidder en ’superkraft’, som hun gerne vil lære af. Hver især fortjener de så at sige en plads i hendes Hall of Fame for hver deres særlige egenskab. En af kollegaerne har en vilje udover det sædvanlige, en anden har en forhånd i særklasse, en tredje et bevægelsesmønster, der får alle andre til at blegne, mens en fjerde har en positiv ånd, der gang på gang giver hende succes og gode resultater.

Nu er det en tilsnigelse at tillægge Wozniacki, at hun har lavet sin egen Hall of Fame. Det er en fortolkning lavet til denne lejlighed for at illustrere, hvordan det kan gøres. Hun har bevidst og koncentreret tænkt over, hvilke forbilleder, der kan inspirere hende til succes. Hun har sat ansigt og egenskab på det store begreb om at ville blive bedre. Hun har navngivet sine udviklingsområder og fokuspunkter ved at personificere dem, og det kan give vores bevidsthed en retning og et meget specifikt inspirationsmoment.

På samme måde kan du sætte navne og ansigt på de mennesker og figurer, som du mener kan være i din Hall of Fame.

High Performance

Alt i alt gælder det om at finde frem til den ideelle præstationstilstand. Det hedder i visse traditioner indenfor managementindustrien at kortlægge et High Performance Pattern, eller et mønster for at kunne yde optimalt for bruge en dansk formulering.

Optimal ydeevne er ikke nødvendigvis at kunne løbe hurtigere og præstere mere rent kvantitativt. Det handler i højere grad om at præstere godt, rigtigt og smart. Det handler om balancen mellem et kvantitativ og et kvalitativt udgangspunkt.

Ved at afkode et mønster for High Performance kan man finde frem til DNA’et for netop den funktion, man ønsker at blive bedre til at bestride. Det kan bruges til alt fra at kortlægge billedet af den ultimative facilitator, den ultimative leder og den sublime formidler, til at lære at spille golf eller tennis ved studere, hvad de bedste på deres felt gør.

5 spørgsmål til dig:

  • Hvem beundrer du på dit felt?
  • Hvorfor beundrer du lige netop ham eller hende?

Og hvis det er specifikt indenfor ledelse:

  • Hvad kendetegner en god leder?
  • Hvilke kvaliteter og kompetencer bestrider den ultimative leder?

Og ikke mindst:

  • Hvem skal i din Hall of Fame og hvorfor?

Brug 10 minutter, sæt dig ned med papir og plyant og prøv at besvare hvert af spørgsmålende herover.

Og hvis du vil dele dine svar med os andre her i kommentarerne, ville det være super cool.

Ingen kommentarer til “Hall of Fame – Lær af dine idoler”

Efterlad en kommentar