Om bloggen | Ophavsret | Arkiv | Abonner (RSS|email)

Begræns dig til success

af

I disse tider med økonomisk mathed dels i form af finanskrisen, og dels i form af økonomiske efterveer oven på en lidt for dyr jul, er mådeholdenhed noget, der er værd at dyrke lidt mere af.

Mådehold handler om at sætte grænser, ikke at overdrive, at holde sig til det nødvendige. Noget der i tidens tunge ofte omtales som “Mindre er bedre”.

Men er livet ikke blot kedeligt, hvis ikke vi kan svælge os i overflod, være grænseløse og bare give los? Om ikke andet så bare ind i mellem?

Ikke efter min mening. Noget af den værdi, der netop er værd at hente fra mådeholdenhed, er, at du bliver nødt til at aktivere din kreativitet. Ved ikke at vælge den lette vej, vejen med et ubegrænset pengeforbrug, bliver du nødt til at tænke alternativt, til at prioritere, til at finde nye veje og ikke mindst til at være mere opmærksom.

Du stopper dog ikke med at søge din lykke, blot fordi du vælge at være mådeholden. Du bliver blot nødt til at kigge andre steder; steder der ikke handler om overforbrug, og om blot at tilfredsstille mave, dovenskab og begær.

I det antikke Grækenland var mådehold en stor del af dyden Sofrosyne. En dyd, som på engelsk forklares med “meaning moral sanity and from there self control or moderation guided by true self-knowledge”. Sofrosyne er angiveligt vejen til livslang lykke opnået gennem tilfredsstillelse af sine filosofiske behov.

Som leder bør du være mådeholden med din tid, kost og energi. På samme måde bør du arbejde på at begrænse opgaver, udgifter og bekymringer hos de medarbejdere som arbejder for dig.

Tre vigtige pointer ved at begrænse sig selv og gøre mindre er, at

  • gøre det bedre, at blive færdig, og den vej at frigive energi og opbygge selvtillid
  • lære dig selv et realistisk forhold til, hvad du kan nå og magte. Vi går nemlig ofte og drømmer om eller forestiller os en masse ting, som vi gerne vil nå, men opdager igen og igen, at der ikke er tid nok
  • blive bevidst i din prioritering, og dermed lære at prioritere det, der virkeligt betyder noget.

Begræns din tid

Hvis du skal begrænse den tid du bruger på emails, møder, snak på gangen, rapporter og arbejde i det hele taget, bliver du nødt til at ændre din forestilling om, hvad du kan nå, hvad der betyder noget for dig selv, dit område og dine medarbejdere, og hvor meget du skal skære væk for at kunne gøre tingene ordentligt færdigt (dog ikke nødvendigvis perfekte).

Læs mere, her:

Begræns din kost

At begrænse det du propper i munden kan påvirke andet end blot din vægt og dit helbred. Hvis du kan lære at spise mindre men bedre, kan du hente en masse energi og overskud. Men husk, at det ikke nødvendigvis skal være finere, blot bedre, som i en kost, der præcis giver dig, hvad du skal bruge, men ikke mere.

Læs mere om hvordan og hvorfor, her:

Begræns din energi

Ved at begrænse den energi, du bruger på forskellige ting i løbet af dage, kan du bedre få mere energi til de ting, der virkeligt betyder noget for dig. Det handler igen også om bedre prioritering, for hvis du ikke prioriterer din energi, så bruger du den energi du har, men ikke nødvendigvis på det rigtige.

Det kræver selvfølgelig, at du starter med at finde ud af, hvad der koster dig energi i hverdagen. Bekymringer, frygt og dårlig samvittighed, er nogle af de typiske energislugere, men hvad der ellers æder din energi, kan variere meget. Dræner det fx. at køre i kø på vej til arbejde, at læse emails om eftermiddagen eller blot at have for meget mellem hænderne?

Læs mere, her:

Begræns på andre områder

På samme måde kan du begrænse andre områder af dit liv, dit arbejde og dine medarbejderes virke.

Hent mere inspiration, her: 10 Steps to Take Action and Eliminate Bureaucracy

Du kan finde endnu mere inspiration i bogen The Power Of Less, som netop er udkommet.

Efterlad en kommentar