Om bloggen | Ophavsret | Arkiv | Abonner (RSS|email)

Vær ren i dit ord

af

Hvad vil det egentligt sige at være ren i sit ord? For nogle lyder det måske en smule helligt eller puritansk. For andre kan det være en befriende måde at forebygge og undgå diverse problemer, der kan opstå på en arbejdsplads. Således kunne det at være ren i sit ord eksempelvis tolkes som at undgå at bidrage til sladder. At lade være med at tale ud gennem sidebenene. Det kunne også passende være, når man dropper hentydningerne, går udenom ironi og holder sig fra sarkasme. Det er når man ikke taler ned til andre eller ikke sviner nogen til. Når man undgår at lave sjov på andres bekostning.

Frem for alt er det at være ærlig, tydelig og klar i sin tale. Og samtidig er det væsentligt at kropssproget og betoningen er i tråd med det talte ord. For det nytter ikke noget at holde sig til et juridisk og korrekt valg af ord, hvis alt andet signalerer det modsatte. Man kan faktisk tale om, at det er muligt at både være ironisk, sarkastisk og alt det ovenstående med sit blotte kropssprog.

De 4 leveregler
Forfatteren Don Miguel Ruiz foreslår i sin bog ‘De 4 leveregler‘ forskellige principper til at gøre op med mange af begrænsende holdninger og handlinger, som er med til skabe unødvendig lidelse. De 4 leveregler er baseret på gammel toltekisk visdom. Toltekerne var en del af det oprindelige folk i Mexico, og de var kendte som ”de vidende mennesker”. De var forskere og kunstnere, som dannede et samfund for at udforske og bevare forfædrenes viden og praksis. Den første og vigtigste af de 4 leveregler er netop ’at være ren i sit ord’. Det er også den sværeste, fordi den kræver konstant opmærksomhed og vedligeholdelse.

Mit sprogs grænser er min verdens grænser – Wittgenstein
Den østrigske filosof Wittgenstein udtrykte, at sprogets grænser er lig med verdens grænser. At italesættelsen er selve det at skabe liv. Ordet er en styrke. Det er den magt man kan udtrykke og meddele sig med. Det er ordet, der rammer vores tanker ind. I biblen hedder det sågar, at “I begyndelsen var ordet, og ordet var hos Gud, og ordet var Gud”. Så der er grund til at overveje sit ord og benytte det med omtanke. For lige så vel som ord kan definere de smukkeste oplevelser og sætte de mest fantastiske drømme i søen, ligeledes kan det ødelægge alt og efterlade mennesker og kulturer i ren ødelæggelse. Ordet kan mediere og skabe fred mellem stridende parter. Ordet kan skabe visioner og får folk til at stræbe efter dem. Tænk bare på, hvor effektfuldt det er med paroler og fraser.

Ikke blot af ovenstående årsager, men af så mange andre grunde efterlader det os med en pligt og et ansvar i at være rene i vores ord. At være autentiske, troværdige og uforfalskede. Det kræver at intentionerne og motiverne bag vores udsagn er velreflekterede og velmente. Det betyder ikke, at det er enden på diskussioner, konflikter, uoverensstemmelser og andre nødvendige dele af vores kultur. Det betyder blot, at vejen ud af uoverensstemmelserne bør være via et rent og ægte ord. Et ord, hvor vi tør lade være med at ty til feje tricks eller lignende for at få ret, men i stedet insisterer på at blive forstået gennem gensidig tillid og respekt.

Læs ‘De 4 leveregler‘ af Don Miguel Ruiz.

Efterlad en kommentar